Pâinea la țest, o afacere tradițională pentru un tânăr din Teleorman

Teleormanul este singurul județ din țară în care se mai confecționează țesturi. Un tânăr din comuna Beuca a avut, în urmă cu câțiva ani, ideea de a realiza unul și, de atunci, a pus pe picioare o întreagă afacere.

Pâinea la țest, o afacere tradițională pentru un tânăr din Teleorman

Gustul pâinii sau al plăcintei coapte la țest este unic și multora ne aduce aminte de copilărie. Oameni din întraga țară caută cu înfrigurare să mai găsească aroma de odinioară, a preparatelor gătite domol, pe vatra încinsă, în micul clopot de lut căruia i se spune țest. În Teleorman, tânărul antreprenor George Dumitru a înțeles importanța păstrării tradiției de a confecționa țesturi și a devenit singurul producător de acest gen din țară.

O rețetă veche, un gust unic

Țesturile confecționate de George au în compoziție aceeași materie primă pe care o foloseau strămoșii daci și străbunicii noștri. Astfel, mâncarea gătită are gustul și aromele autentice, este plină de savoare și sănătoasă, pentru că la țest se pot prepara chiar și fripturi, tocănițe și legume.

Confecționarea micului cuptor din lut în formă de clopot este un procedeu destul de anevoios, însă produsul final merită orice sacrificiu, spune George Dumitru. În ultimii ani, oameni din întreaga țară caută țesturile produse de el.

George Dumitru speră ca, prin producerea de țesturi, să ducă mai departe cât mai mult timp o tradiție care este în pericol de dispariție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *