1 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Unirea Principatelor Române sărbătorită, la Alexandria, în prezența secretarului general al Guvernului

Alexăndrenii au sărbătorit, așa cum se cuvine, 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Discursuri de unitate, momente artistice, horă ca la 1859. Acestea au fost ingredientele care au transformat manifestarile dedicate Unirii Principatelor Române de la Alexandria într-o adevărată sărbătoare.

În fata statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, 5 dintre parlamentarii teleormăneni, Violeta Răduț, Carmen Dan, Ică Florică Calotă, Valentin Boboc, și Eugen Pîrvulescu, dar și secretarul general al Guvernului, Cristi Barbu.

Cu toate acestea, asistenţa a fost una redusă. Aproximativ 150 de persoane au luat parte la manifestarile dedicate Micii Uniri de la Alexandria.

Evenimentul a început așa cum se cuvine cu primirea onorului militar de către prefectul județului Teleorman, Liviu Dumitrașcu.

Au urmat alocuțiuni ale oficialităților. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul. Acesta a dat citire discursului premierului, Ludovic Orban.. Au urmat alte scurte alocuțiuni susținute de președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu și de viceprimarul Alexandriei, Ioan Augustin.

Mesajul autorităților a fost unul de unitate. Se pare că mesajul acestora a fost recepționat chiar și de adversarii politici, iar Hora Unirii i-a surprins pe toţi actorii de pe scena politică teleormăneană mână în mână, alături şi de alexăndrenii de rând.

Ceremonialul dedicat celor 161 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri s-a încheiat cu depunerea de coroane.

În istoria noastră naţională, ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă dată la care s-a realizat Unirea prin dublă alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi în Tara Românească.

Domnia lui Al.I. Cuza (1859- 1866) a reprezentat un pas înainte spre modernizarea ţării, prin adoptarea unor reforme majore în multe domenii ale vieţii economice, sociale, politice, culturale contribuind astfel la ridicarea prestigiului internaţional al statului naţional roman modern.

Unirea Principatelor române a reprezentat un drum deschis spre obţinerea mai târziu a Independenţei de Stat în 1877 – 1878 şi desăvârşirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Ziua de 24 ianuarie, declarată zi de sărbătoare legală, este înscrisă pentru totdeauna în istoria patriei ca ”Ziua renaşterii naţionale”.