20 iunie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

afaceri profitabile

Măsuri pentru susținerea populației și a mediului de afaceri, afectate de coronavirus

România ar trebui să adopte o serie de măsuri concrete pentru susținerea populației și a mediului de afaceri, afectate de coronavirus. Este părerea deputatului Violeta Răduț. ”Guvernul încă nu depășește faza vorbelor și a intențiilor. Trebuie să treacă urgent la măsuri concrete, atât pentru populație, cât și pentru mediul economic”, spune parlamentarul de Teleorman.

Măsuri pentru populație

”PSD a propus deja, în urma discuțiilor cu mediul de afaceri, o serie de măsuri care ar trebui adoptate rapid”, anunță Violeta Răduț. Acestea sunt luarea în calcul a opțiunii de suspendare pentru 3 până la 6 luni a plății ratelor bancare. Înghețarea prețurilor la utilități – gaze, energie, telefon, TV si Internet, pe o perioadă de 3 până la 6 luni.

Măsuri pentru firme

În ceea ce privește mediul de afaceri, măsurile ce ar trebui luate se referă la:

– Acordarea unui șomaj tehnic, achitat de stat în proporție de 75%, pe o perioadă determinată.

– Rambursarea TVA și a concediilor medicale restante.

– Amânarea plății CAS și CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate.

– Implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobandă fixă și subvenționată, de 1 miliard de euro. Astfel, BNR va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă. Din aceste sume, băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite, cu o dobândă de maximum 3% pe an, în lei, pe o perioadă între 3 ani și 10 ani, pentru noi investiții și capital de lucru.

– Demararea de urgență a demersurilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunțat deja că va pune la dispoziție 37 de miliarde de euro.

Nu mai e timp de vorbe goale

”Totul trebuie făcut urgent, în prima ședință de guvern. Nu mai e timp de vorbe goale!”, avertizează Violeta Răduț.