19 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Vaccinurile pentru populație vor sosi și în Teleorman

Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată în Comisia de sănătate de la Camera Deputaților

Legea vaccinării a fost adoptată luni în comisia de sănătate de la Camera Deputaților. Forma adoptată în unanimitate în comisie a fost modificată față de varianta inițială. În varianta actuală este eliminată prevederea care ar fi obligat părinții să își vaccineze copiii pentru a fi primiți într-o colectivitate. Forma nouă prevede, însă, sancțiuni care pot ajunge la 10.000 de lei pentru părinții care refuză să își vaccineze copiii, fără o adeverință de la medic care să ateste contraindicații ale vaccinului.

Care sunt categoriile de vaccinări obligatorii

Potrivit noii forme a legii, „Categoriile de vaccinări obligatorii sunt următoarele: a) vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, potrivit prevederilor art.6; b) vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; c) vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; d) vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

Când sunt sancționați părinții

Conform proiectului de lege, în forma adoptată de comisia de sănătate, părinții sunt obligați să își vaccineze copiii, dacă nu există o adeverință medicală care să prevadă contraindicații ale vaccinului.

„Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului au următoarele obligații: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare pentru informarea privind vaccinările obligatorii; b) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei, în cazul vaccinărilor obligatorii; c) să se prezinte în cazul în care sunt convocați de comisia județeană de vaccinare sau a cea a municipiului București.” Dacă părinții refuză să se prezinte în fața Comisiei Județene de Vaccinare, aceștia pot fi sancționați de la avertisment, până la amendă de 10.000 de lei.

Legea vaccinării poate scădea rata de mortalitate la copii

Deputatul teleormănean Violeta Răduț este de părere că o astfel de lege poate ține sub control boli grave.

”Eu cred că trebuie să privim dincolo de teoriile conspiraționiste și să vedem realitatea concretă. România este țara cu rata cea mai mică de vaccinare din Europa și, de asemenea, consider că este greu de înțeles cum, în zilele noastre, mai există cazuri tragice de decese la copii din cauza rujeolei, de exemplu. Sunt de părere că, în 2020, să mai vorbim de boli ca rujeola, poliomielita, rubeola, tuse convulsivă, oreion, sau hepatita C, care pot fi cu ușurință ținute sub control sau chiar eradicate, atâta timp cât vaccinarea este făcută ca la carte, mi se pare incredibil. Să nu uităm, iarăși, că aceste boli pot evolua oricând către epidemii, în lipsa vaccinării. Deci, da, sunt de acord cu instituirea obligativității vaccinării, care să fie, în același timp, corelată cu o îmbunătățire a informării părinților, astfel încât să se ajungă la consimțământul acestora pentru vaccinarea copiilor”, spune deputatul de Teleorman.