29 martie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

boboteaza

La Zimnicea, șașe tineri s-au aruncat în apele înghețate ale Dunării FOTO/VIDEO

Șase tineri din Zimnicea s-au aruncat în apele înghețate ale Dunării, pentru a marca Boboteaza. Pentru curajul lor, tinerii au fost răsplătiți cu premii în bani.

Caii din Zimnicea au fost botezați

Sărbătoarea a început devreme, atunci când localnicii și-au scos caii la o paradă ce s-a desfășurat pe arterele principale ale orașului, pentru Botezul cailor. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte bogate.

După slujba oficiată cu ocazia Bobotezei, punctul de atracție a devenit malul Dunării.

Tinerii s-au aruncat după cruce

Tinerii din orașul Zimnicea au ținut să păstreze și anul acesta tradiția și s-au aruncat în apele reci ale Dunării pentru a prinde crucea de Bobotează, aruncată de PS Galaction Stângă, episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Curajoșii care au luat contact cu apa rece a Dunării, la minus 5 grade Celsius, pentru a prinde crucea, nu sunt la prima experiență de acest fel.

Anul acesta, norocosul care a ajuns primul la cruce este Nelu Căldăraru, de 37 de ani. În ciuda faptului că era răcit, acesta a vrut neapărat să participe pentru a scăpa de răceală.

”A fost forte rece apa. Am înghețat. Eram foarte răcit, dar până la urmă, cui pe cui se scoate. Se spune că cei care se scaldă astăzi vor fi sănătoși tot anul”, a mărturisit Nelu Căldăraru.

Participanții au fost răsplătiți de municipalitate

Participanții la evenimentele de astăzi au primit, din partea municipalității, șampanie. Iar tinerii care au înfruntat frigul și apele reci ca gheața au fost recompensați cu bani.

Tradiția creștină spune că aruncarea și recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. Iar întrecerea tinerilor în a scoate cât mai repede crucea din apă are ca temei faptul că Hristos a ieșit de „îndată” din apă, pentru că El nu avea păcate. Nu se aruncă o simplă cruce, ci una sfințită, care poartă în ea, tainic, puterea lui Hristos.