24 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

”Investește în tine!” Împrumuturi fără dobândă pentru tineri

Tinerii, dar nu numai ei care vor să facă investiții în propria sa dezvoltare, adică în propria educație, cultură sau sănătate pot beneficia de un împrumut din partea statului prin programul ”Investește în tine”.

Prin acest program, inițiatorii vor să stopeze plecarea tinerilor din țară și să rezolve problemele legate de lipsa forței de muncă bine calificată în unele zone din țară. Astfel, obiectivele programului ”Investește în tine” sunt creșterea ocupării și mobilității forței de muncă, în special în rândul tinerilor, îmbunătățirea tranziției de la școală spre locul de muncă, susținerea potențialului de creștere economică prin creșterea nivelului de calificare, stimularea cetățenilor pentru a investi în propria dezvoltare sau a familiei lor, sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învățământ sau cursuri de reconversie profesională.

”Investește în tine” oferă credite de până la 40.000 lei

Programul se adresează cetățenilor care urmează o formă de învățământ sau de formare profesională, împărțiți în două categorii, respectiv tineri între 16 și 26 de ani și persoanele între 26 și 55 de ani. În cazul tinerilor între 16 și 26 de ani, creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului e puțin mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar și în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului. Dobânda este zero, toate dobânzile și comisioanele bancare fiind suportate de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Banii se rambursează în 10 ani

Durata creditului este de 10 ani, aici fiind inclusă și perioada de grație, care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Scopul acestei perioade de grație este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educației, pentru că scopul principal al programului este investiția în propria dezvoltare. Se pot deconta, însă, și abonamente culturale, costul publicării cărților sau a studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestații culturale, costul medicamentelor, analize medicale, servicii dentare sau intervenții chirurgicale. Nu în ultimul rând, banii dintr-un astfel de credit pot fi folosiți fie la achiziția sau construirea unei locuințe, fie la amenajarea celei în care locuiește beneficiarul împreună cu familia sa.

Aleșii din Teleorman susțin programul

”Acest program este o veste extraordinară pentru cei ce vor mereu să învețe, să se dezvolte, să evolueze. Prin intermediul lui, Guvernul României susține tinerii, și nu numai, să investească în educația proprie sau în dezvoltarea personală, atât pentru ei, cât și pentru membrii familiei. Astfel, programul vizează orice formă de  educație și dezvoltare a românilor – o investiție din care avem cu toții de câștigat, dar și cultura și sănătatea celor eligibili și dornici de a accesa fondurile garantate de stat. “Investește în tine!” este despre viitor, despre ambiție și visuri împlinite”, este de părere deputatul de Teleorman, Violeta Răduț.