Începe sezonul virozelor respiratorii. Sezonul de gripă 2016-2017 și-a făcut, deja, debutul, în țara noastră. Numai în prima săptămână a lunii octombrie, Institutul Național de Sănătate Publică a raportat un număr total de 71.812 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 37,4 la suta mai mare decât anul trecut.
Gripa poate fi periculoasă
Conform medicilor de la Institutul Cantacuzino, gripa este o boală infecţioasă foarte contagioasă, provocată de un virus. Ea poate fi foarte uşoară (asemănătoare unui simplu guturai), sau poate fi foarte gravă (cu moarte rapidă), în funcţie de agresivitatea virusului şi starea de sănătate a persoanei infectate. Este o boală extrem de contagioasă, care se transmite cel mai adesea, de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent. Cele mai afectate persoane sunt cele cu risc înalt pentru complicaţii după îmbolnăvire: persoanele de vârsta a III-a şi bolnavii cronici (astmatici, pulmonari, cardiaci, diabetici) de orice vârstă.
Vaccinarea antigripală, cea mai bună prevenție
Boala poate fi prevenită prin vaccinare antigripală, iar în cazul contraindicaţiei vaccinării se pot folosi medicamente antivirale, cu condiţia de fi administrate în primele 2 zile de la apariţia bolii şi pe toată perioada riscului de contaminare. Vaccinurile antigripale sunt eficace dacă conţin virusul care determină epidemia. Aproximativ 90-95% dintre persoanele vaccinate vor fi protejate de infecţia gripală, în sensul că nu vor mai face deloc sau vor face forme uşoare de boală, iar 5-10% vor rămâne vulnerabili.
La sfârșitul lunii, teleormănenii se pot vaccina antigripal
Pentru sezonul gripal 2016-2017, Ministerul Sănătății a achiziționat 500.000 de doze de vaccin antigripal, disponibile de la sfârșitul acestei luni. În Teleorman vor fi distribuite medicilor de familie 8.400 de doze.
Vaccinul antigripal nu se administrează persoanelor cu alergii
Medicii de la Institutul Cantacuzino avertizează că vaccinul antigripal este contraindicat temporar persoanelor cu boli febrile respiratorii (sau de altă natură) şi este contraindicat definitiv la persoanele cu alergii severe cunoscute la ouă, carne de pasăre, fulgi şi pene, deoarece vaccinul este preparat pe ouă de găină embrionate. Datorită faptului că virusul suferă mutaţii (fiind foarte schimbător), compoziţia vaccinului se modifică în fiecare sezon şi se recomandă ca persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire (vârsta a III-a, cu afecţiuni cronice) şi celelalte categorii de persoane să se vaccineze antigripal anual. Vaccinarea se poate efectua la toate grupele de vârstă, începând de la 6 luni. Sigur, însă, că doza de vaccin necesară diferă în funcţie de grupa de vârstă din care face parte individul.
Gripa NU se tratează cu aspirină sau antibiotice
Forma uşoară de gripă poate dura 2-3 zile, forma medie 4–5 zile, forma complicată 7–10 zile, iar cea severă (cu complicaţii) 11-15 zile. Administrarea de acid acetilsalicilic (aspirină) la un bolnav de gripă poate conduce rareori la apariţia unui sindrom extrem de grav (sindromul Reye). Celor care iau aspirină pe termen lung (reumatism poliarticular) li se recomandă să se vaccineze antigripal. Nici antibioticele nu previn şi nu tratează gripa, dar se folosesc dacă apar complicaţii bacteriene şi numai la indicaţia medicului curant.
Cum ne mai ferim de gripă
Virusurile sezoniere şi pandemice rezistă la 56°C timp de 15 minute, iar pe suprafeţe poroase la 22°C timp de 2-8 ore. La o temperatură de +4°C aceste virusuri îşi menţin capacitatea infectantă timp de 7 zile. Ciclurile repetate de îngheţ-dezgheţ scad capacitatea infectantă a virusurilor gripale menţionate, iar la temperaturi de -20°C îşi pierd capacitatea infectantă în circa 12 ore. Prevenirea infecției cu virusul gripal se face prin evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea aglomeraţiilor (mijloace transport în comun, reuniuni, spectacole, manifestări sportive), spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea soluţiilor pe bază de alcool după contactul cu obiectele contaminate, acoperirea tusei sau strănutului cu şerveţele de unică folosinţă, aerisirea frecventă a camerelor, mai ales a celor în care sunt izolaţi bolnavi, spălarea suprafeţelor cu detergenţi casnici și umidifierea corespunzătoare a încăperilor.
Mai multe știri
Maraton de filme care îți dau fiori, de Halloween, la Happy Cinema Alexandria!
Din spatele gratiilor, Piedone, Radu Mazăre și alți oameni cu bani s-au solidarizat pentru ajutorarea unui copil din Alexandria
Cargo, Raluka și Gelu Voicu printre invitații de la Zilele Municipiului Alexandria 2022