30 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

ANL

Încă 70 de locuinţe ANL pentru tinerii din Alexandria

Veşti bune pentru tinerii alexăndrineni înscrişi pe listele pentru apartamentele ANL. În reşedinţa judeţului se vor construi, potrivit unui proiect aprobat deja de ANL, 70 de apartamente destinate acestora.

Primăria a predat Agenției Naționale pentru Locuințe amplasamentul pentru realizarea obiectivului de investiție din str.Dunării, zona Han- Pepinieră, etapa I.

Locuinţele (apartamente) sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile locale/centrale, cu drept de folosinţă gratuită pe întreaga perioadă de realizare a investiţiilor. După finalizarea lucrărilor, acestea sunt predate autorităților publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces.

Rate avantajoase pentru cei care vor să cumpere o locuinţă ANL

Tinerii care vor să-şi cumpere o locuinţă ANL prin plata unor rate lunare cor putea plăti într-un interval maxim cuprins între 15 şi 25 de ani, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a apartamentului.

În cazul achiziţionării locuinţei cu plata în rate lunare, cumpărătorul achită avansul de minim 15%, precum şi comisionul de 1% la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, iar restul sumei în rate lunare.

Ratele lunare se pot plăti în maximum 15 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 80%-100% salariul mediu brut pe economie, în maxim 20 ani, în cazul în care acelaşi venit depăşeşte cu 50%-80% salariul mediu brut pe economie şi în maxim 25 ani în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie.

Venitul mediu pe membru de familie se stabileşte raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic al Institutului Naţional de Statistică, înainte de data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Rata dobânzii de referinţă (rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR) este cea valabilă la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi rămâne neschimbată pe întreaga durată a contractului.

Beneficiarii sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani

Programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii“ a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia ANL de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă.

Locuinţele ANL pot fi achiziţionate, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin programul „Prima Casă“ sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.