Gripa aviară a ajuns în județul Teleorman. 3 focare depistate

gripa aviară

3 focare de gripă aviară au fost depistate la păsările din județul Teleorman. Două din ele la Suhaia și unul la Zimnicea. De asemenea a mai fost descoperit un focar activ de gripă aviară la păsările domestice, în gospodăria unei familii din comuna Dracea.

16 focare active în toată țara

Pe teritoriul României s-au înregistrat oficial 16 focare active de gripă aviară, fiind afectate un număr de 1.287 păsări domestice. Prin urmare, au fost luate măsuri de combatere a focarelor active de gripă aviară la păsări domestice din județele Tulcea, Prahova, Bacău, Brașov, Mureș, Constanța, Giurgiu, Argeș. Ultimele trei focare de gripă aviară au fost depistate și confirmată boala în trei localități din județele Constanța, Giurgiu și Teleorman.

Reamintim faptul că, în urmă cu două luni, în Teleorman au fost depistate două cazuri confirmate de gripă aviară la păsările sălbatice în arealul comunei Suhaia, focare ce au fost stinse ca urmare a măsurilor sanitare veterinare specifice unei astfel de boli.

Două focare de gripă aviară depistate în Teleorman

În Teleorman, potrivit conducerii Direcției județene Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în ultima săptămână au fost depistate două noi focare de influență aviară.

În primul caz, la Zimnicea, a fost depistat un pelican mort, iar în urma analizelor de laborator testul de gripă aviară a ieșit pozitiv. În jurul focarului, pe o rază de 3 km, s-a instituit o zonă de protecție, în același timp pe o rază de 10 km fiind instituită zona de supraveghere, care include orașul Zimnicea și localitățile Zimnicele și Năsturelu. În această zonă s-au dispus măsuri specifice de supraveghere și de informare a populației, iar în zonă au fost trimise echipe ale DSVSA Teleorman care fac recensământul tuturor păsărilor și celorlalte animale din zonă, monitorizează starea acestora și informează populația cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte cu strictețe.

Și păsările domestice s-au îmbolnăvit de gripa aviară

Cel de-al doilea focar activ de gripă aviară depistat în ultima săptămână s-a manifestat în gospodăria unei familii din comuna Dracea, unde au fost găsite cinci păsări moarte, respectiv patru găini și o gâscă. Inspectorii sanitar veterinari au izolat focarul, toate păsările din gospodărie au fost sacrificate, iar incinta a fost dezinfectată, totodată instituindu-se  zona de protecție și o zonă de supraveghere. Se va repeta de mai multe ori, pe parcursul câtorva săptămâni, dezinfectarea în gospodărie, la intrarea în gospodărie montându-se recipiente cu dezinfectanți ce vor fi folosite la dezinfectarea tuturor  persoanele care intră sau ies din această incintă.

Măsuri de prevenție

ANSVSA reamintește populației, crescătorilor de păsări în ferme și autorităților locale să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenție comunicate de medicii veterinari de liberă practică din fiecare localitate și să anunțe acestora orice suspiciune privind apariția acestei boli, când au cazuri de mortalități sau îmbolnăvire la efectivele de păsări domestice, dar și atunci când găsesc păsări sălbatice moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *