23 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Duminica Floriilor

Duminica Floriilor. Mii de teleormăneni au mers la biserică și au luat crengi de salcie sfințite

Duminica Floriilor. Mii de teleormăneni au ales să petreacă această zi (sau, cel puțin, prima parte a ei) la biserică. Mai ales că astăzi se sfințesc crenguțe de salcie, pe care credincioșii le consideră cu efecte curative. În timp ce unii se rugau și asistau la slujbele oficiate în bisericile din întreg județul, alții, mai ”aplecați” spre cele lumești, încinseseră deja grătarele și erau sătui de ”jelaniile” lui Florin Salam.

Duminica Floriilor, o sărbătoare pentru toți românii

Teleormănenii, ca și românii, în general, respectă sărbătorile religioase. Cu conștiinciozitate, am putea spune. Însă, nu toți în același fel.

Mulți înțeleg că o sărbătoare, fie ea și religioasă, trebuie musai marcată cu un grătar în fața blocului, acompaniat de muzica (de cele mai multe ori, mult prea tare) a interpretului preferat. Și, pentru acest lucru, se pregătesc temeinic, cu câteva zile înainte. Golesc în câteva minute rafturile cu carne și băuturi ale magazinelor, să fie siguri că vor avea ce să frigă pe grătar.

Alți oameni așteaptă sărbătoarea ca pe ”momentul 0„ al existenței lor. Merg la biserică și se roagă pentru ei, familie și apropiați și respectă cu strictețe toate obiceiurile și tradițiile acelei sărbători. Și ei se pregătesc înainte. Țin post, își primenesc casele și își aleg cu atenție hainele pe care le vor purta la biserică.

Indiferent din ce categorie fac parte, toți sunt români și toți contribuie, în felul lor, la identitatea acestui popor.

Duminica Floriilor, tradiții, obiceiuri, superstiții Duminica Floriilor

Cei care au mers, astăzi, la biserică, au dus acasă și crenguțe sfințite de salcie.

În Duminica Floriilor se celebrează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, pentru a sărbători Paștele. Mulțimea l-a întâmpinat ca pe un adevărat împărat, cu ramuri de măslin în mâini.

De aici, și obiceiul crengilor de salcie, la români. În zilele noastre, românii consideră crenguțele de salcie, sfințite de preoți, ca având puteri vindecătoare.

În plus, se spune că celor care se împărtășesc în Duminica Floriilor li se va îndeplini o dorință.

Duminica Floriilor nu este doar o sărbătoare în sine. Este și duminica în care debutează slujbele speciale, cunoscute sub numele de denii. De acum încolo, începe, până la Paște, Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare. În toată această perioadă, se face curățenie în case, se vopsesc ouăle de Paște și se fac pregătiri pentru Duminica Învierii.

Bunătate, smerenie și gânduri curate, în Săptămâna Patimilor

Săptămâna care începe este una plină de semnificații religioase importante și anunță cea mai mare sărbătoare creștinească. Ea ne amintește de patimile prin care a trecut Mântuitorul pentru salvarea sufletelor noastre, de aceea ar trebui respectată ca atare.

Cu toții ar trebui să lăsăm de-o parte gândurile de ură, dușmănie, răzbunare sau invidie. Să încercăm să fim mai buni și mai smeriți și să ne ajutăm aproapele aflat în nevoie.

Iar astăzi, la mare zi de sărbătoare, redacția TRNEWS le urează tuturor celor care își serbează onomastica, viață frumoasă și curată, sănătate și noroc. La mulți ani!