30 iulie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Deputatul Calotă trage un semnal de alarmă! Risipa alimentară a atins cote alarmante

Risipa alimentară a atins cote alarmante, chiar și în România. Milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi. În tot acest timp milioane de persoane sunt subnutrite. Deputatul de Teleorman, Ică florică Calotă a sesizat această anomalie și a decis să pună piciorul în pag.

Anual, fiecare cetăţean român, aruncă la gunoi aproximativ 192 de kilograme de alimente, adică 2,2 milioane de tone de alimente la nivelul întregii ţări. Peste 6000 de tone în fiecare zi.

Aceste date constituie un semn de îngrijorare cu privire la comportamentul alimentar al cetăţenilor din ţara noastră.

Și deputatul Ică Florică Calotă a observat această anomalie și a lua atitudine. El le-a prezentat colegilor din Parlamentul României date concrete.

”Conform datelor înregistrate, din 1974 până în prezent, se estimează că risipa alimentară la nivel mondial a crescut cu 50%. În fiecare an, tone de alimente care îndeplinesc condiţiile de consum ajung la gunoi, în condiţiile în care, pe întreg cuprinsul globului, milioane de oameni suferă de foame.

1,3 miliarde de tone din hrana produsă pentru consum sunt pierdute sau risipite de-a lungul lanţului de aprovizionare, conform unui studiu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură al Naţiunilor Unite, FAO. România se clasează pe locul 9 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte risipa de alimente”, a spus deputatul Calotă.

Potrivit parlamentarului liberal, anual, fiecare cetăţean român aruncă la gunoi aproximativ 192 de kilograme de alimente, adică 2,2 milioane de tone de alimente la nivelul întregii ţări, însumând peste 6.000 de tone în fiecare zi, o risipă alimentară, la baza căreia, în proporţie de 53%, se află risipa din gospodăriile individuale.

Datele sunt îngrijorătoare, având în vedere că 66% din familiile din mediul rural nu-şi pot asigura hrana zilnică, iar 5 milioane de români se zbat în pragul sărăciei. Lipsa de conştientizare în rândul societăţii este un factor care contribuie la cantitatea de alimente risipită zilnic de către români.

Parlamentarul vine și cu soluții.

”Combaterea risipei de alimente trebuie să devină o prioritate pe agenda politică europeană, cât şi pe cea naţională. Cetăţenii trebuie să fie informaţi nu doar cu privire la cauzele şi consecinţele risipei de alimente, ci şi la modalităţile în care aceasta poate fi redusă.

Trebuie să se promoveze o cultură ştiinţifică şi civică, bazată pe principiile sustenabilităţii şi solidarităţii, cu scopul de a încuraja o conduită mai virtuoasă! Stoparea acestui fenomen înseamnă hrană pentru întreaga populaţie, un mediu mai puţin poluat şi protejarea”, spune deputatul Ică Calotă.