29 martie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Deputat PSD, Piper Savu: Educația între exerciții de imagine și ipocrizie!

Deputatul PSD, profesorul Piper Savu încă luptă pentru depolitizarea sistemului de învățământ. Acesta dorește convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii depolitizării funcțiilor de directori de școli.

”Solicitarea unor parlamentari USR de convocare a unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii depolitizării funcțiilor de directori de școli nu este cea mai potrivită modalitate de a impune modificarea legii educației în așa fel încât, în lipsa organizării unui concurs, numirea interimară a directorilor să nu fie la discreția politicului.

Majoritatea cu care a fost trecută legea nu a fost formată din coaliția aflată la putere pentru că PNL fie a votat împotrivă, fie s-a abținut (din 120 de parlamentari PNL, doar 8 au votat pentru, 34 au fost împotrivă, iar 78 s-au abținut). Încă de la vot era de înțeles că marele susținător al acestui guvern nu va promulga legea.

Din păcate, încercarea USR+ de a atrage atenția asupra acestui subiect nu este decât încă o modalitate de a arăta cum (NU) funcționează această coaliție. USR+ încearcă să se disculpe de ceea ce va urma la sfârșitul lunii august, când cele peste 10000 de posturi vacante de manageri ai unităților de învățământ, vor fi ocupate politic din pixul inspectorilor generali, la rândul lor numiți tot politic. Ministrul Educației ne-a vorbit luni de zile de organizarea unui concurs, dar nici până a această dată, ministerul nu a fost capabil să publice o metodologie de concurs, totul rămânând, din nou, doar un exercițiu de imagine.

Ipocrizia coaliției dreptei unite nu are limită.

”Un inspector numit politic selectează un director, tot politic. PNL solicită revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către școli, nu de către inspectorate”așa îi răspundea Raluca Turcan în 2015 ministrului educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, aflat la acel moment sub altă culoare politică.Anul 2021, același ministru al educației, de data aceasta în barca PNL-ului aflat la guvernare, dar retorica este cu totul alta !!!

Nici nu este de mirare, PNL ne-a demonstrat că”una e programul electoral și alta programul de guvernare”!!!

Domnul Președinte, fost profesor, fost inspector școlar, ar trebui să știe că valoarea unui manager se dovedește prin concurs și că directorii înlocuiți în ianuarie 2021 erau acolo nu pentru că erau PSD-iști, ci pentru că dovediseră că sunt cei mai buni în urma unui concurs organizat de un guvern care nu era PSD-ist.

”Dacă un director bun este PSD-ist, în niciun caz nu trebuie scos din sistem doar pentru că este PSD-ist” ne declara domnia sa în decembrie 2018 la prezentarea singurului său proiect și acela nefinalizat, ”România educată”.

Faptul că președintele a tras de timp la maximum înainte de a retrimite legea în Parlament (19 zile din cele 20 legale), tocmai pentru a împiedica o sesiune extraordinară, este încă o dovadă că PNL se pregătește pentru păstrarea/numirea politică a clienților de partid. Motivul e cât se poate de simplu. ”Fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală, mai ales într-o comună, unde directorul dă tonul”, ne-a explicat tranșant, liderul senatorilor PNL chiar de la înălțimea tribunei Senatului.

Teoretic mai există timp pentru convocarea unei sesiuni extraordinare și promulgarea în timp util a legii astfel încât să fie evitată politizarea unităților de învățământ, dar pentru aceasta USR+ trebuie să facă mai mult decât un exercițiu de imagine.

În lipsa unor demersuri care să conducă la fapte, nu doar la alte vorbe, rămân cu concluzia tot mai certă că de fapt există o înțelegere în coaliție ca„ori să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe aici pe colo, și anume în punctele… esențiale ”