Cum îmbrăcăm copiii de iarnă

Anotimpul rece și-a făcut deja simțită prezența. În acest sezon, pe lângă grija cheltuielilor la întreținere, începe să ne preocupe mai mult și sănătatea. Frigul aduce cu el tot felul de probleme, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

Ne-am obișnuit cu ideea că vestimentația de iarnă a copiilor trebuie să includă mult mai multe “straturi” decât a noastră, a adulților. Concepție total greșită. Copilul care a depășit vârsta de 6 luni simte frigul în același mod ca un adult.

Probabil cei mai mulți dintre noi am fost crescuți “cocoloșiți” de către mamele și bunicile noastre, purtând pantalonași “tricotați” pe sub salopeta de fâș și tichiuțe pe sub căciulițele groase. Să nu mai vorbim despre cămășuțe de corp, helăncuțe, pulovere și vestuțe, toate îngrămădite una peste alta în așa fel încât nici nu ne puteam mișca, darămite juca sau alerga.

Nu o spunem noi, o spun specialiștii, mai exact medicii: ”nu e recomandat să ne înfofolim copilul pe timp de iarnă”.

Este bine știut faptul că cei mici, din momentul în care încep să meargă pe propriile piciorușe nu stau locului o clipă, indiferent de anotimp.

Copilul se mișcă, aleargă, deci inevitabil transpiră

cum-ne-imbracam-copiii-3

Contrar părerilor împărtășite  de către toate mămicile grijulii, primul strat din îmbrăcămintea celui mic nu ar trebui să fie din bumbac. Citim peste tot, prin ziare sau pe Internet, despre faptul că bumbacul este ideal pentru hăinuțe. Deși cele mai multe cămășuțe de corp sau maiouri sunt confecționate din acest tip de material, în momentul în care copilul transpiră, bumbacul reține umezeala, temperatura corpului scade, iar asta poate duce la îmbolnăvire. În această situație, ideale sunt țesăturile din fibre sintetice, lână, de preferat merinos. Obișnuiți să ne ferim de tot ceea ce este sintetic, ignorăm faptul că aceste materiale nu păstrează transpirația aproape de pielea copilului, eliminând-o mult mai ușor.

Haine să fie lejere

Hainele ar trebui să fie suficient de lejere încât să permită mișcarea, dar destul de fixe pentru a nu lăsa frigul să pătrundă.

Nu trebuie să uitam că celui mic îi sunt suficiente 3 rânduri de haine. Al doilea rând trebuie să fie suficient de gros pentru a menține căldura corpului, în timp ce ultimul rând, cel de la exterior, va fi dintr-un material impermeabil, dar suficient de flexibil.

O singură căciulă este suficientă

cum-ne-imbracam-copiii-4

Extrem de importantă este și zona capului. Indiferent dacă vorbim despre un bebeluș sau despre un copil care se poate mișca în voie, trebuie să avem întotdeauna grijă ca urechiușele să îi fie foarte bine acoperite. Nu sunt necesare “zeci ” de căciulițe îngrămădite pe căpșorul copilului. Este suficientă una singură care să fie confecționată dintr-un material gros și călduros.

Atunci când afară este frig, o deosebită atenție trebuie să le acordăm și degețelelor. Acestea, ca și urechiușele, pot suferi foarte ușor degerături. Nu trebuie să uităm nici de încheieturi. Pe acolo se furișează cel mai repede frigul.

Încălțările de iarnă se aleg întotdeauna mai mari cu un număr

Ghetuțele sau cizmulițele copilului nu trebuie să atârne greoi în piciorușe. Alegem încălțăminte ușoară, impermeabilă, îmblănită sau căptușită în interior. Nu trebuie să ne temem că cel mic se va împiedica în niște ghetuțe puțin mai largi. Atunci când vine gerul, degețelele au nevoie de libertate de mișcare pentru a nu îngheța.

Fularul se pune la gât, nu pe nas

cum-ne-imbracam-copiii-1

Dacă ați crezut că am uitat de fular, ei bine, v-ați înșelat! Aceasta este marea problemă a mămicilor atunci când vine vorba despre îmbrăcămintea pe timp de iarnă a micuțului.

Fularul este indicat pentru a-l proteja pe cel mic de frig, dar numai dacă îl rulăm în jurul gâtului. E normal să ne temem de aerul rece pe care copilul îl poate respira, mai ales că știm foarte bine cât de greu este să îi convingem să închidă gurița sau să nu alerge strigând “de mama focului”. Dar ăsta este farmecul copilăriei și ar fi păcat să ne plângem. Mămicile vor ține cont în acest caz de un singur lucru: un fular așezat peste năsuc sau peste guriță nu va face altceva decât să capteze aburii expirați care se vor îmbiba în material. Iar atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, un fular umed, înghețat, în contact cu pielea, devine o reală sursă pentru  problemele de sănătate.

Așa cum îi șade bine românului, obișnuim să ne facem calcule. Auzim însă destul de des părinți care afirmă că nu trebuie să acordăm prea mare atenție hăinuțelor pentru cei mici: “oricum copiii cresc și nu le poartă mult” sau oricum aceștia rup încălțările repede, agață și pătează hăinuțele. Cu detalii despre cât îi costă pe teleormăneni să își îmbrace copilul pentru iarnă vom reveni însă într-un articol viitor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *