11 mai 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Copiii din familii defavorizate, ajutați să meargă la grădiniță

Copiii din familii defavorizate, ajutați să meargă la grădiniță. O propunere legislativă depusă la Camera Deputaților, susținută de un grup de parlamentari printre care se află și deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, prevede modificarea Legii nr.248 din 28 octombrie 2015 privind stimularea participării în învăţământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Potrivit inițiatorilor, propunerea vizează creșterea numărului de copii din familii cu venituri reduse care sunt sprijiniți să meargă zilnic la grădiniță.

Tichete sociale pentru copiii care merg la grădiniță

Concret, proiectul de lege prevede modificarea Legii 248/2015, prin mărirea sumei primite de copiii înscriși la grădiniță, pe tichet social, de la 50 la 100 de lei, și extinderea eligibilității pentru familiile care câștigă 530 lei/lună pentru fiecare membru, astfel încât să încurajeze mersul la grădiniță.

”Astfel, inițiativa legislativă prevede schimbarea condițiilor de eligibilitate, de la un venit maxim de 284 lei pe lună pe membru de familie, cât este în prezent, la toți copiii înscriși la grădiniță din familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, în baza Legii nr. 277/2010”, explică deputatul Violeta Răduț.

Copiii din familii defavorizate, ajutați să meargă la grădiniță

Totodată, propunerea de lege mai prevede simplificarea procesul de garantare, eliminând cererea, urmând ca stimulentul să fie acordat din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu ar mai trebui să depună încă un dosar.

Propunerea legislativă are în vedere și introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an, mai ales în contextul în care mulți părinții încă nu accesează acest stimulent, din diferite motive.

În anul școlar 2016-2017 au fost înscriși în program 70.000 de copii din cei 110.000 estimați ca fiind eligibili. În 2017-2018, cifrele arată că de lege au beneficiat doar 46.500 de copii din 107.000, iar în acest an școlar în program sunt înscriși cel mult 45.000 de copii din cei 79.000 estimați.