15 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

cetatea turnu

Cetatea Turnu, consolidată și restaurată. Lucrările vor costa aproape 2,5 milioane de euro

Cetatea Turnu va fi consolidată și restaurată. Primăria orașului de la Dunăre a semnat contractul de finanțare și de co-finanțare pentru consolidarea , conservarea și restaurarea sitului arheologic Cetatea Turnu.

Proiect comun cu bulgarii

cetatea turnuProiectul prin care Cetatea Turnu va fi reabilitată este un parteneriat între Primăria Turnu Măgurele și Primăria Nikopol, din Bulgaria.

Prin acest proiect,  cele două municipalități și-au propus consolidarea, conservarea și restaurarea unui sit arheologic din Teleorman și ale unuia din Bulgaria. În plus, cele două obiective vor fi reintroduse în circuitul turistic.

Cetatea Turnu, complet restaurată

Lucrările care se vor executa asupra sitului arheologic Cetatea Turnu vor fi de conservare și restaurare a ruinelor cetății și fântânii. Se vor realiza lucrări de amenajare arhitectural – peisageră, se vor crea alei pietonale și spații verzi. Se va planta vegetație, va fi amplasat mobilier urban și se va realiza un iluminat arhitectural ambiental cu accente luminoase pe ruinele istorice. Valoarea totală eligibilă aprobată a proiectului este de aproape 6 milioane de euro. Municipiul Turnu Măgurele va gestiona aproape 2,5 milioane de euro.

Durata de implementare  a proiectului este de 28 luni.

Cetatea Turnu, o sursă importantă de istorie

cetatea turris

Cetatea Turnu a fost construită în secolul XIV de domnitorul Mircea Cel Bătrân. Ea a jucat un rol deosebit de important în sistemul defensiv al Țării Românești. A fost construită cu scopul de a împiedica invazia otomană în sudul Dunării.

Arheologii au descoperit, în urma săpăturilor efectuate, un cuptor de pâine și ateliere în care se confecționau arme, scuturi și veșminte pentru război. În plus, se spune că pe sub cetate este săpat un tunel care duce până în partea opusă Dunării.