11 mai 2021

TR News

Stiri din Teleorman

filatură

Autoritățile au închis Filatura după ce mai mulți angajați au leșinat de căldură

Șapte angajați de la Filatura din Alexandria au ajuns la spital după ce au leșinat la locul de muncă. Alte trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, tot din cauza extenuării și a căldurii. Mai mult, și unui asistent de la Ambulanță i s-a făcut rău, atunci când încerca să acorde primul ajutor unei victime. Inspectorii ITM Teleorman au decis să închidă unitatea, iar oamenii au fost trimiși acasă.

Reprezentanții Filaturii nu au ținut cont de codul roșu de caniculă

Cea mai călduroasă zi din acest an a dat bătăi de cap autorităților. Pe lângă persoanele cardiace sau vârstnice afectate de temperaturile extreme, acestea au avut de înfruntat și nesimțirea, nepăsarea și bătaia de joc a unor patroni care își desfășoară activitatea în municipiul Alexandria.

Este cazul britanicului Cristopher Raymond Long, patronul SC Time International Trading SRL (fosta Filatură). Acesta se gândește numai la profit, bîtându-și joc și umilindu-și angajații. Pe lângă înjurăturile, controalele corporale până la piele la care sunt supuse zilnic, angajatele trebuie să suporte și temperaturi mult peste limita normală.

În ziua de sâmbătă, 1 iulie, atunci când județul Teleorman s-a aflat sub avertizare COD ROȘU de caniculă, activitatea fabricii de textile din Alexandria s-a desfășurat ”normal”. Normal pentru patronul englez, deoarece pentru angajate nu a fost nimic normal. În fabrică temperatura a atins valori de peste 50 de grade Celsius. În aceste condiții, angajații au început să leșine unul câte unul. Depășiți de numărul mare de solicitări, șefii Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman au trebuit să apeleze la colegii de la ISU pentru a împrumuta o autospecială de transport victime multiple.

Zece angajați de la FILATURĂ, leșinați în timpul programului

filatura

10 angajați au leșinat în fabrică, 7 fiind transportați la spital. Când au ajuns la fața locului, echipele de intervenție s-au îngrozit de ceea ce au văzut. Angajații erau ținuți ca sclavii. Pe lângă căldura insuportabilă și atmosfera irespirabilă, oamenii nu aveau voie nici măcar să facă pauză pentru a se hidrata. Despre oferirea unei sticle cu apă din partea angajatorului, nici nu încape vorba.

Aerul irespirabil a făcut ca și unui asistent de pe ambulanță să i se facă rău și să leșine. În aceste condiții, au fost înștiințați inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman. Ei au decis închiderea fabricii și trimiterea oamenilor acasă pentru a evita producerea unei tragedii.

Deshidratarea, motivul leșinurilor

Medicii de la ambulanță au înregistrat 7 cazuri de lipotimie la angajații de la FILATURĂ!

În condițiile temperaturilor ridicate din zilele de vară, organismul uman piede o cantitate mare de lichide și săruri minerale, prin deshidratare. Urmare a acestui fapt, o serie de funcții ale organismului suferă. Este vorba despre funcția cardiacă: pacientul devine tahicardic, tensiunea arterială scade, cantitatea de sânge care ajunge la nivelul creierului este deficitară și, în final, se poate ajunge la o alterare a stării de conștiență și pacientul poate lipotimiza.

Lipotimia sau leșinul – termenul popular sub care o putem întâlni, reprezintă o stare de pierdere reversibilă a conștienței, de scurtă durată, care debutează cu o stare de rău iminent, de încețoșare a vederii, de slăbiciune generală. De multe ori, pacientul simte nevoia să se întindă, este palid, transpirat, putându-se ajunge în final până la pierderea stării de conștiență. La persoanele tinere expunerea la căldură excesivă generează și o scădere marcată a rezervelor de calciu din organism, ceea ce duce la manifestări clinice ale spasmofiliei, de multe ori asociată cu lipotimia.

Din păcate, această situație este departe de a fi rezolvată, atât timp cât autoritățile închid ochii și lasă ca o astfel de fabrică să-și desfășoare activitatea. Și oamenii au partea lor de vină că aleg să muncească în asemenea condiții, dar sărăcia îi împinge pe mulți să accepte orice umilințe pentru ca, la sfârșitul zilei, să aibă ce pune pe masă copiilor.