Alertă TBC într-o grădiniță din județul Teleorman

Alertă TBC într-o grădiniță din județul Teleorman

3 cazuri de tuberculoză confirmate deja și alte opt aflate sub supraveghere. Acesta este bilanțul dramatic al situației de la Grădinița Dulceanca din comuna Vedea.

În anul 2016, în România unitățile de învățământ sunt adevărate focare de infecție. În comuna Vedea, județul Teleorman, mizeria din Grădinița Dulceanca îmbolnăvește copiii de TBC.

Odată declarat focarul de infecție cu tuberculoză, conducerea Direcției de Sănătate Publică Teleorman a luat hotărârea de a închide unitatea de învățământ preșcolar.

Ascundem gunoiul sub preș

În urma depistării celor 11 cazuri, dintre care 3 având certitudinea infectării, au apărut și măsurile. Din nefericire prea târziu. Grădinița cu pricina, la fel ca și școala din localitate, se aflau pe lista neagră a unităților de învățământ care nu au primit autorizație de funcționare.

Alertă TBC într-o grădiniță din județul Teleorman

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Teleorman, Mioara Comana, autorizația de funcționare nu a putut fi acordată din cauza stării deplorabile în care se găsesc grupurile sanitare (aflate în curtea grădiniței) și totodată din cauza lipsei apei curentă.

Vezi aici lista unităților de învățământ din Teleorman fără autorizație de funcționare

Mai aflăm că tot acum, în urma îmbolnăvirii, a fost mobilizată o întreagă desfășurare de forțe. Medicii de familie au fost puși la curent cu evenimentele, s-a făcut curățenie ca la carte, igienizare și nu în ultimul rând educație sanitară.

Se spălau la lighean

A fost nevoie să se îmbolnăvească acești copii nevinovați pentru a afla condițiile învățământului teleormănean din mediul rural. Copiii se spălau pe mâini într-un lighean și erau nevoiți să iasă în curte, la 150 de metri de clădire pentru a-și face nevoile. Nu există date despre existența săpunului sau a produselor de curățenie.

wc

Conducerea Inspectoratului Școlar cunoștea aceste probleme

Starea în care se afla Grădinița Dulceanca pare să nu fie însă străina Inspectoratului Școlar.conducerea instituției afirmă că nu se poate face mare lucru atâta timp cât satul nu dispune de canalizare.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

“Aici existăm, aici ni se nasc copii, aici ne așteptăm prietenii și tot aici ne despărțim de cei dragi. Comuna Vedea există pentru tinerii acestei comune…”. Acesta este mesajul pe care conducerea Primăriei Vedea îl transmite tuturor celor care sunt interesați să cunoască localitatea. Din păcate, încă o dată ceea ce se promite sau ceea ce se prezintă la suprafață e cu totul diferit de cruda realitate.

Mai mult, în urma cu ceva vreme, autoritățile din comuna Vedea se lăudau prin presa teleormăneană cu o sumedenie de lucrări de modernizare. Acestea includeau pe lângă asfaltările “de rigoare” și o așa-zisă modernizare a școlilor și a căminului cultural.

Se vorbea chiar despre înființarea unui centru de tip after-school. În anul 2010, singurul proiect “european” care a obținut finanțare pentru primării în județul Teleorman a fost chiar proiectul realizat de către Primăria Vedea. Au fost alocați atunci 2,5 milioane de lei, adica aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Unul dintre capitolele proiectului cu pricina prevedea clar extinderea rețelei de apă, sistem central de canalizare ape uzate menajere și alte reabilitări.

După ultimele evenimente se pare că banii au fost cheltuiți în alte scopuri.

Locație nouă, soluții în așteptare

În urma închiderii Grădiniței Dulceanca, preșcolarii au fost mutați la gradinița din satul Albești. Însă și aici s-au semnalat aceleași probleme. Instituția nefiind nici ea autorizată de către DSP.

Ne întrebăm de câți copii bolnavi va mai fi nevoie pentru ca sistemul de învățământ să prezinte o prioritate pentru autorități? Cât și până unde vor mai fi plimbați acești copii ca să își poată primi în siguranță educația pusă la dispoziție de sistemul românesc de învățământ?
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *