18 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Adopțiile din România, monitorizate printr-un sistem informatic

Adopțiile din România vor fi monitorizate printr-un sistem informatic. În acest fel, adopțiile interne vor fi încurajate, mai ales prin simplificarea procedurilor.

Adopțiile din România, monitorizate printr-un sistem informatic

”La începutul acestei săptămâni a fost lansat pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la Transparență decizională, proiectul de Hotărâre privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului “Sistem Informatic Național pentru Adopție”. Consider că este încă una dintre măsurile care urmăresc stimularea adopțiilor interne, în principal prin simplificarea procedurilor, în Parlament fiind, deja, depus un proiect de lege”, anunță Violeta Răduț, deputat de Teleorman.

Procedurile de adopție vor fi simplificate

Sistemul Informatic pentru Adopție va fi implementat de Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Comunicațiilor, beneficiar fiind Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție. Scopul principal al acestuia este transparentizarea întregului proces, de la momentul prevenirii abandonului până la finalizarea adopției. Toate etapele vor fi monitorizate în cadrul unui sistem informatic la care să aibă acces instantaneu toate instituțiile implicate.

Copiii abandonați, integrați în familii

Violeta Răduț spune că un astfel de proiect era necesar.

”Vreau să subliniez că eliminarea dificultăților în procedurile de adopție se impunea în mod absolut, iar măsurile prevăzute și în proiectul de lege depus în Parlament, inclusiv cele de sprijin financiar, urmăresc tocmai ușurarea procedurilor și stimularea adopțiilor. Eu cred că scurtarea drumului pe care o familie care își dorește să adopte un copil îl are de parcurs, cât și, implicit, a timpului de așteptare pentru ca un copil abandonat să poată fi reintegrat în sânul unei familii, sunt măsuri de a căror necesitate și importanță nu se poate îndoi nimeni”, spune deputatul de Teleorman.