Un teleormănean în vârstă de 58 de ani a fost infectat cu virusul WEST Nile!

Este oficial! Un teleormănean a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului West Nile. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 58 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat în localitatea Lița. Pentru a evita răspândirea bolii, autotorităţile au luat decizia de a restricționa donarea de sânge timp de 28 de zile.

Nu se recoltează sânge vreme de 28 de zile

Direcția de Sănătate Publică Teleorman a transmis mai multe informari privind pericolul infecţiei cu virusul West Nile. “Direcția de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp, cu mult înainte de apariția acestui caz, toate primăriile din județ de pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie)”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Teleorman.

Centrului de Tranfuzie Sanguină Teleorman a primit o informare potrivit căreia, timp de 28 de zile, trebuie să oprească recoltarea de sânge.

“Conform Directivei 2004/33/EC privind securitatea sângelui și produselor din sânge donate, se impune restricția de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecție West Nile”, se arată în informare.

Veterinarii sunt obligaţi să verifice atent fiecare îmbolnăvire

Şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman are mai multe obligaţii în această perioadă. Medicii veterinari trebuie să transmită “informaţii referitoare la detectarea infecției acute la animale în zona respectivă (decese la păsări, decese la cai din cauza VWN, cazuri de encefalomielită acută WN la cal, detectarea atc IgM antiWN la cai, etc.) în vederea intensificării supravegherii la om/implementării măsurilor de supraveghere activă la om și de combatere a populației de tânțari”.

Ce simptome are virusul West Nile și cum poate fi tratat

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *