23 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Peste 100 de ordine de protecție pentru violența în familie

Peste 400 de intervenții au avut polițiștii din Teleorman în acest an în sfera violenței în familie. Pe această cale fiind emise peste 100 de ordine de protecție provizorii.

Polițiștii din Teleorman au întocmit dosar penal și au emis ordin de protecție provizoriu în cazul unui bărbat din comuna Drăgănești de Vede,  care și-ar fi agresat soția.

Polițiștii au fost sesizați prin apel la numărul unic de urgență 112 de către o femeie în vârstă de 38 de ani, din comuna Drăgănești de Vede, cu privire la faptul că a fost agresată de către soț, un bărbat în vârstă de 46 de ani.

Se pare că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul și-ar fi agresat fizic și amenințat soția, în timp ce se aflau la domiciliu.

Victimei i-au fost aduse la cunoștință prevederile Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și a fost completat formularul de evaluare a riscului, rezultatul obținut indicând faptul că există risc iminent, motiv pentru care polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiori de Vede.

Poliția teleormăneană acordă o atenție deosebită victimelor violenței domestice. Astfel, în perioada 01.01 – 31.10.2020, oamenii legii au intervenit la peste 400 de evenimente circumscrise sferei violenței în familie și întocmind dosare penale, pe această cale fiind emise peste 100 de ordine de protecție provizorii.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.