19 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Încă 7 cazuri de West Nile în Teleorman! Alte 5 persoane sunt suspecte

Teleormanul riscă să devină județul cu cele mai multe cazuri confirmate de îmbolnăviri cu virusul West Nile. Șapte noi cazuri au fost, deja confirmate, iar în alte cinci cazuri se așteaptă rezultatul. În aceste condiții, primăria din Alexandria, prin Administrația Domeniului Public, a început dezinsecția de-abia de câteva zile, după aproape doi ani în care nu s-a folosit nici o substanță împotriva țânțarilor și a altor insecte.

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost confirmate, în ultimele zile, în județul Teleorman. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 58 și 88 de ani. Cinci dintre aceste persoane au primit tratamente de specialitate și au fost deja externate din spital cu stare de sănătate bună. Alți doi pacienți, de 85 respectiv 65 de ani, sunt în continuare internați la Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș – București.

Alte 5 persoane sunt suspecte

Există, însă, în acest moment, alte cinci cazuri suspecte de infecție cu virusul West Nile, conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Teleorman. Sunt patru bărbați și o femeie cu vârste între 68 și 82 de ani. În cazul acestora, autoritățile așteaptă rezultatul buletinelor de analiză.

Avertismentele au fost ignorate

Direcția de Sănătate Publică Teleorman a avertizat, înainte de apariția primului caz de infecție, toate primăriile din județ în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival și a recomandat acțiuni de DEZINSECȚIE.

În acest moment, din cauza infecției cu virusul West Nile, în Teleorman este interzisă donarea de sânge timp de 28 de zile.

Persoanele infectate nu au simptome

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există tratament de specialitate

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.