balta suhaia

Probleme mari la Balta Suhaia! Autoritățile încearcă să limiteze pagubele

Balta Suhaia ”dă peste răscoale”. În pericol fiind inundarea a aproximativ 3000 de hectare de teren agricol și pășuni. Pentrua nu se întâmpla acest lucru autoritățile au decis inundarea controlată a unei suprafețe de teren agricol aflat în apropierea lacului.

Pericul de inundații

Potrivit analizei efectuate de către specialiștii din cadrul Administrației Naționale a Apelor Române, urmare a creșterii nivelului lacului prin preluarea debitului mărit de apă din bazinele râuruilor Urlui și Călmățui, a fost identificat riscul de rupere a digului de Vest al lacului Suhaia, în pericol fiind inundarea a aproximativ 3000 de hectare de teren agricol și pășuni. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, vânt puternic cu viteze de peste 65 km/h, valurile produse, de peste 1 m înălțime, pun presiune și pe digul de est, motiv pentru care s-au luat măsuri de consolidare și întărire a acestuia.

Pentru rezolvarea problemelor, reprezentanții Administrației Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat. Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafețe de teren agricol aflat în apropierea lacului.

Având în vedere posibilitatea existenței în zonă a mai multor animale și construcții temporare pentru adăpostirea acestora care trebuie evacuate din acel areal, în scopul efectuării cercetării, recunoașterii și monitorizării zonei, premergător și pe perioada realizării deversării controlate, s-a solicitat suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Interzis la pescuit pe Balta Suhaia

Totodată, la nivelul toturor unităților administrative teritoriale (localități) din apropiere s-au transmis măsurile pe care cetățenii trebuie să le ia în această perioadă, acestea vizând în principal evitarea zonei în care se va produce deversarea controlată, notificarea tuturor operatorilor economici și persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole, asupra iminenței inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea și a digului lacului Suhaia (Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa și Viișoara) și interzicerea accesului în zonă a persoanelor care vor să desfășoare activități de pescuit.

Sute de persoane încearcă să consolideze digurile

În acest moment, pentru consolidarea și supraînălțarea digurilor de Vest și de Est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administrației Naționale a Apelor Române, ISU „A.D. Ghica” al județului Teleorman, Inspectoraului Județean de Jandarmi, Inspectoratului Județean de Poliție, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman, dar și membri ai Serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile limitrofe.

La revărsarea apei în fluviul Dunărea, se intervine pentru evacuarea acesteia cu ajutorul a 14 motopompe de mare capacitate, 2 de la I.S.U Teleorman , 9 din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență Olt, Argeș, Dolj, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență, Vâlcea, Giurgiu și Gorj, iar 3 de la Administrația Națională a Apelor Române.

La fața locului mai sunt dislocate și alte mijloace de intervenție pentru a susține eforturile autorităților, respectiv: camioane, autoșenilata ISU Teleorman, o autospecială de scafandri, 2 bărci, mai multe buldoexacavatoare, încărcătoare, remorci cu nisip și alte utilaje specifice.

Motopompele de mare capacitate au avantajul de a putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut și pot refula apa la o distanță de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare.

Localnicii nu sunt în pericol

În zonă nu există pericol de inundare a comunităților, însă mai multe hectare de teren agricol și grădini pot fi afectate de apă. Situația este în continuare atent monitorizată și gestionată de către reprezentanții Administrației Naționale Apele Române și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman.

Locuitorii aflați în zonele limitrofe lacului Suhaia sunt rugați să respecte recomandările autorităților locale și județene și să sprijine, în limita posibilităților, eforturile acestora pentru reducerea ori prevenirea pagubelor materiale.

În cazul unor urgențe reale, în care viața ori bunurile materiale le sunt puse în pericol, autoritățile solicită cetățenilor să anunțe de îndată situația pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *