15 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

west nile

Primul deces din cauza West Nile, în Teleorman

Județul Teleorman a înregistrat primul deces din cauza infecției cu virului West Nile, la un bărbat de 88 de ani din comuna Țigănești. Pacientul era internat la București cu meningoencefalită provocată de virusul West Nile. Alte cinci cazuri de suspiciune cu infecție așteaptă rezultatele de laborator de la Institutul Cantacuzino din Capitală.

Persoana care a decedat are 88 de ani

Bărbatul de 88 de ani, decedat din cauza infecției cu virusul West Nile, era internat la Spitatul Victor Babeș din București, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Teleorman, Mioara Comana.

11 cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost confirmate

În total, în Teleorman au fost confirmate, până în prezent, 11 cazuri de infecție cu virusul West Nile, la persoane cu vârste de peste 60 de ani, iar alți 5 pacienți așteaptă rezultatele de laborator de la București, spune directorul DSP.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Teleorman au avertizat unitățile administrativ-teritoriale din județ încă de la începutul lunii mai cu privire la apariția unor probleme din cauza virusului. Cu toate acestea, multe primării nu au efectuat deloc, până acum, acțiuni de dezinsecție.

În Alexandria, de exemplu, birocrația a făcut ca procesul de dezinsecție să se desfășoare greoi. Din acest motiv, una din persoanele asupra cărora trenează suspiciunea de infecție cu virusul West Nile este chiar din reședința județului Teleorman.

Specialiștii recomandă populației să evite expunerea la țânțari, să utilizeze subsanțe chimice repelente împotriva acestora și să îndepărteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul.

Persoanele infectate nu au simptome

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există tratament de specialitate

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.