Prima bătaie Victimele violenței domestice

”Prima bătaie”, condamnată de femeile din Teleorman

”Prima bătaie”, o inițiativă legislativă cel puțin controversată a trecut, recent, tacit, de Senat. Conform actului normativ, împăcarea dintre agresor și victimă ar înlătura răspunderea penală a celui dintâi doar prima dată. Prin adoptare tacită se înțelege că s-a depășit termenul legal în care trebuie dezbătută și votată propunerea în prima Cameră. În acest caz, Senatul.

”Prima bătaie”, iertată de legiuitori

De fapt, ”prima bătaie” este un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Potrivit acestuia, „Art. 281 (1) Împăcarea părților înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice altă persoană care constată actul de violență. (2) Prin derogare de la art. 158 și 159 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (care se referă la împăcare și la retragerea plângerii prealabile), împăcarea părților sau retragerea plângerii penale nu poate înlătura răspunderea penală în cazul săvârșirii unei noi fapte prevăzute la art. 193, 194 și art. 196 din Legea nr. 286/2009 cu modificările și completările ulterioare. Acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu”.

Statistici îngrijorătoare

Conform statisticilor, în primele trei luni ale acestui an 5 femei au fost ucise din cauza violenței domestice. Iar la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată, în România.

“Violenţa domestică este, în sine, un fenomen de cultură, de educaţie. Iar eu cred, cu tărie, că România a ajuns la un nivel de civilizaţie unde astfel de fapte nu mai pot fi tolerate. Respectul și solidaritatea pe care le simt față de toate femeile sunt nemărginite și totale. Ca mamă și soție, conștientizez rolul fundamental al femeii în societatea de astăzi și din viitor și știu că ele merită doar recunoștință. Mai știu însă că există, din păcate, destule situații în care sunt agresate și devin victimele violenței domestice. Din acest motiv, consider că este obligația noastră, ca politicieni, să creăm un cadru legislativ care să protejeze și să asigure integritatea lor fizică și psihică”, a declarat deputatul de Teleorman Violeta Raduţ.

O șansă ca această propunere legislativă să nu își producă efecte concrete este ca ”prima bătaie” să nu primească votul în Camera Deputaților, care este for decizional.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *