Petrecere câmpenească la Zimnicea. Sute de oameni au sărbătorit Zărezanul FOTO/Video

Petrecere câmpenească la Zimnicea. Astfel, tradiția continuă, în Teleorman. Câteva sute de oameni s-au strâns, astăzi, la marginea celui mai sudic oraș al țării, Zimnicea, pentru a celebra Sărbătoarea viei și a vinului, cunoscută în județ ca sărbătoarea Zărezanului.

Localnicii au asistat la obiceiurile locului, după care au încins grătarele. La final, toți cei prezenți s-au strâns în horă și au jucat pe ritmurile muzicii lui Petrică Mâțu Stoian.

Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul viilor

Viile de la marginea orașului Zimnicea au fost, astăzi, binecuvântate de preoți, în ziua Sfântului Mucenic Trifon, ocrotitorul culturilor. Sute de localnici au vrut să păstreze tradiția veche de zeci de ani și s-au strâns la marginea viilor, pentru a marca Zărezanul, sărbătoarea viei și a vinului.

Obiceiurile trăvechi au fost, și în acest an, respectate. S-au tăiat câteva crenguțe de viță de vie și s-a dezgropat sticla cu vin din producția anului trecut, pe care localnicii au pus-o în pământ în toamnă.

Petrecere câmpenească la Zimnicea

Și cum oricărei sărbători îi stă bine cu voia bună și cu vinul din belșug, toți cei prezenți s-au strâns în jurul grătarelor și au ciocnit câte un pahar cu vin. La final, zimnicenii prezenți la sărbătoare s-au strâns în horă și au jucat pe ritmurile muzicii lui Petrică Mâțu Stoian.

Petrecerea a continuat până după-amiază, chiar dacă totul s-a întâmplat într-o zi lucrătoare. Oamenii au profitat de ocazie și și-au vizitat și propriile culturi de viță de vie.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *