25 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

unirea

Sute de teleormăneni au participat la Mica Unire FOTO/VIDEO

Alexăndrenii au sărbătorit, așa cum se cuvine, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Momente artistice, horă ca la 1859, vin fiert, ceai cald şi sărmăluţe. Acestea au fost ingredientele care au transformat manifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la Alexandria într-o adevărată sărbătoare.

În fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, 4 dintre parlamentarii teleormăneni, Violeta Răduț, Valentin Boboc, Mara Calista și Eugen Pîrvulescu.

Deși în timpul evenimentului asistenţa a fost una redusă, teleormănenii au început să sosească abia după terminarea ceremoniilor, atunci când municipalitatea a împărţit sărmăluţe şi vin fiert.

Evenimentul a început așa cum se cuvine, cu primirea onorului militar de către prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu.

Au urmat alocuțiuni ale oficialităților. Primul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Alexandriei, Ioan Augustin.

A urmat o scurtă alocuțiune susținută de președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu.

Ultimul care a luat cuvântul a fost prefectul judeţului, Florinel Dumitrescu.

Horă ca la 1859

Se pare că mesajul celor doi a fost recepționat chiar și de adversarii politici, iar Hora Unirii i-a surprins pe toţi actorii de pe scena politică teleormăneană mână în mână, alături şi de alexăndrenii de rând.

Ceremonialul dedicat celor 159 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri s-a încheiat cu depunerea de coroane.

Adevărata sărbătoare a început abia după terminarea festivităţilor. Mii de sărmăluţe şi pahare cu vin fiert şi ceai au fost împărţite alexăndrenilor.

Unirea Principatelor Române

În istoria noastră naţională, ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă dată la care s-a realizat Unirea prin dublă alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi în Tara Românească.

Domnia lui Al.I. Cuza (1859- 1866) a reprezentat un pas înainte spre modernizarea ţării, prin adoptarea unor reforme majore în multe domenii ale vieţii economice, sociale, politice, culturale contribuind astfel la ridicarea prestigiului internaţional al statului naţional roman modern.

Unirea Principatelor române a reprezentat un drum deschis spre obţinerea mai târziu a Independenţei de Stat în 1877 – 1878 şi desăvârşirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Ziua de 24 ianuarie, declarată zi de sărbătoare legală, este înscrisă pentru totdeauna în istoria patriei ca ”Ziua renaşterii naţionale”.