Măsuri de urgență în Teleorman, după depistarea pestei porcine africane

Primul caz de pestă porcină africană a fost confirmat și în județul Teleorman. Este vorba despre un caz depistat la un schelet de purcel găsit într-o pădure din comuna Slobozia Mândra, la granița cu județul Olt. Până în acest moment, acesta este singurul caz confirmat în Teleorman, conform directorului DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu. Scheletul purcelului a fost îngropat de către autorități, care au luat măsura supravegherii și dezinfectării zonei.

Directorul DSVSA Teleorman spune că, până acum, pesta porcină africană nu a fost confirmată la nici o gospodărie domestică.

A fost confirmată pesta porcină

”Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă în extravilan (pădurea Slobozia Mândra).

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a spus prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu.

Pesta porcină este virală

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100 la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *