donarea de sânge

Donarea de sânge: teleormănenii ar putea dona și în week-end

Donarea de sânge este, în țara noastră, un subiect delicat. România se află pe ultimele locuri la nivel european în ceea ce privește donarea de sânge, iar motivele sunt multiple, de la lipsa unei educații corecte în legătură cu acest aspect, până la reglementările legislative.

Aleșii noștri vor să schimbe acest lucru, astfel încât cantitatea de sânge recoltat de la donatorii români să crească. Printre aceștia se numără și deputatul teleormănean Violeta Răduț.

”Statistic, fiecare om are nevoie, pe parcursul vieții, cel puțin o singură dată de sânge. România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate”, spune deputatul.

Donarea de sânge: teleormănenii ar putea dona și în week-end

Modificarea legii privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană poate contribui la creșterea cantității de sânge donat.

”Pentru creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești, în cadrul Comisiei de Muncă și Protecție Socială am votat pozitiv proiectul de lege pentru completarea art.16 din Legea nr.282/2005, prin care se oferă posibilitatea accesului donatorilor, constant, în cel puțin două zile de sâmbătă din fiecare lună, la centrele de transfuzie sanguină”, spune Violeta Răduț.

Conform prevederilor inițiale, ”donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie sanguină județene și al municipiului București, cât și în cadrul unităților mobile aparținând centrelor de recoltare de sânge, dotate corespunzător, care se deplasează în vederea recoltării de sânge de la potențialii donatori”.

În Teleorman, cei interesați pot dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alexandria, de pe strada Mihăiță Filipescu nr. 12-14. Programul actual de funcționare a centrului este, de regulă, de luni până vineri, între orele 07:30 și 11:30.

Donatorii primesc tichete de masă

Potrivit legii, donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocație de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă postdonare la centrul de transfuzie sanguină în echivalentul valorii totale a tichetelor de masă acordate.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *