29 martie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Avertizare de la meteorologi viscol ninsori

Avertizare de la meteorologi! Vremea se schimbă radical

Avertizare de la meteorologi. În zilele următoare vremea se schimbă radical

Avertizare de la meteorologi de vânt puternic

Țara noastră intră, din această noapte, sub o avertizare de vânt puternic. Astfel de fenomene se vor înregistra și în Teleorman.

”Începând din cursul nopții de vineri spre sâmbătă (12/13 ianuarie) vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile sudice și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (13 ianuarie) local și în centrul și nord-vestul țării. Se vor înregistra viteze la rafală de 45…55 km/h, mai mari pe litoral și în sudul Banatului, de până la 60…70 km/h. Duminică (14 ianuarie), intensificări temporare ale vântului vor mai fi în Dobrogea, mai ales în zona litoralului, sudul Banatului și local în Muntenia”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Vin ninsorile!

În plus, meteorologii anunță că va începe să ningă, din această noapte, și în Teleorman.

”Din cursul nopții de vineri (12 ianuarie) și până în dimineața zilei de duminică (14 ianuarie),  temporar se vor semnala precipitații slabe cantitativ în majoritatea regiunilor. Acestea vor fi predominat sub formă de ninsoare în Oltenia, Transilvania și pe arii restrânse în Muntenia, mai ales lapoviță și ninsoare în Dobrogea, Banat și Crișana, iar local la munte și în Moldova va ninge. Se va forma polei sau ghețuș”, anunță ANM.

Scad temperaturile

Vremea de primăvară din ultimele zile va fi înlocuită de un val de aer rece, conform meteorologilor.

Din această noapte, ”vremea se va răci, astfel că duminică temperaturile maxime vor fi preponderent negative, iar nopțile de la începutul săptămânii viitoare vor fi geroase îndeosebi în nordul, nord-estul și centrul țării”, se arată în atenționarea emisă de ANM.

ISU Teleorman face recomandări

Din acest motiv, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman fac o serie de recomandări pentru toți cetățenii județului Teleorman.

Având în vedere fenomenele meteo prognozate, pompierii îi sfătuiesc pe cetățeni urmatoarele:

– să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

– înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;

– să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;

– să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

– să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;

– să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

– Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

– Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

– Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

– Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

– Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

– Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.