12 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Ajutoarele financiare pentru încălzirea locuinței vor fi acordate și în acest an

Alexăndrenii singuri sau care provin din familii cu venituri reduse beneficiază și în acest an de ajutoarele financiare pentru încălzirea locuinței. Banii se acordă în funcție de venitul pe membru de familie pentru încălzirea cu energie termică din sistemul centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu lemne, cărbuni ori combustibili petrolieri.

Consilierii alexăndreni au aprobat, în ultima ședință ordinară, mai multe proiecte de hotărâre cu privire la acordarea de ajutoare lunare pentru încălzirea locuinței. Fie că este vorba despre încălzirea locuinței cu energie termică, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri sau gaze naturale, persoanele singure și familiile din municipiul Alexandria pot solicita ajutor financiar.

Cine beneficiază de ajutor?

Conform legii, consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece în cuantum de 19 lei dacă au un venit pe membru de familie între 540 și 615 lei și până la 262 de lei pentru cei care câștigă lunar, pe membru de familie, 155 de lei.

Familiile și persoanele singure cu venituri reduse care utilizează pentru încălzirea locuinței lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, beneficiază de o sumă între 16 lei dacă veniturile pe membru de familie ajung la 615 lei și 54 de lei dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie este de până la 155 de lei.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire precum și celor care din motive tehnice sau economice au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau gazelor naturale și care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice. Cuantumul ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică variază între 48 de lei lunar pentru beneficiarii cu vanituri pe membru de familie între 540 și 615 lei și 240 de lei pentru cei care nu câștigă lunar mai mult de 155 de lei.

Puțină birocrație

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza cererii și declarației pe propria răspundere, însoțită de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile acesteia, precum și de contractul locuinței.

Anul trecut, peste 2.000 de familii sau persoane singure cu venituri mici din Alexandria au beneficiat de ajutoare pentru încălzirea locuinței.