Acces la educație pentru copiii fără acte și fără CNP elevi școală

Acces la educație pentru copiii fără acte și fără CNP

Acces la educație și pentru copiii fără acte și fără CNP. Copiii neînregistrați la naștere sau care din diverse motive nu au acte legale și un cod numeric personal vor putea fi înscriși, totuși, la școală. În plus, reprezentanții unității de învățământ la care copilul se înscrie vor anunța autoritățile, pentru ca acestea din urmă să demareze procedura de eliberare a actelor.

Aceste prevederi fac obiectul unui proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari, printre care și deputatul de Teleorman, Violeta Răduț.

Mii de români nu au certificat de naștere și CNP

Conform Convenției cu privire la drepturile copilului, nou-născutul este înregistrat imediat după naștere și dobândește automat dreptul la un nume și cetățenie. Cu toate acestea, în România există în continuare mii de persoane care ajung la vârsta maturității fără să dețină un cod numeric personal sau document de identitate. În anul 2016, de exemplu, Ministerul de Interne estima că circa 10.000 de persoane nu aveau un certificat de naștere.

Risc de excluziune socială

Pe lângă periclitarea accesului la educație, sănătate și servicii sociale, lipsa documentelor de identitate se asociază cu un cumul de inechități, care afectează în special grupurile vulnerabile.

”Vorbim, în special, de copiii cu risc crescut de sărăcie și excluziune socială, expuși problemelor de analfabetism și educație precară, diverse forme de abuz și violență sau trafic de persoane. Simplificarea procedurilor și adaptarea lor la nevoile grupurilor vulnerabile este necesară pentru a evita situațiile în care identitatea copiilor rămâne nedovedită”, explică deputatul teleormănean Violeta Răduț.

Acces la educație pentru copiii fără acte și fără CNP

Legea din România oferă copiilor acces gratuit la orice formă de învățământ preuniversitar. Totuși, până în prezent nu a fost abordată problema accesul la învățământul obligatoriu și gratuit în rândul copiilor neînregistrați, fără certificat de naștere sau CNP. Din acest motiv, parlamentarii vor modificarea Legii educației naționale astfel încât să se poată introduce în sistemul de învățământ obligatoriu copiii care nu dețin un CNP și care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă. Astfel, minorii fără CNP vor fi luați în evidență de către serviciile de asistență socială din circumscripția unității școlare la care au solicitat înscrierea și se va demara procedura legală de înscriere în registrele de stare civilă.

Proiectul de lege se află în consultare publică până pe data de 26 iunie.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *