25 de ani de la înființarea sitului arheologic de la Vitănești FOTO

Pasionații de istorie, cultură și arheologie pot vizita, în aceste zile, situl arheologic de la Vitănești, ”Măgurice” din județul Teleorman. Așezarea gumelnițeană datează de acum 6.000 de ani și se află la aproximativ 7 km de Alexandria. În cei 25 de ani, de când au început cercetările, specialiștii au descoperit 17 locuințe și un bogat material arheologic.

Situl arheologic de la Vitănești a fost descoperit acum 25 de ani

Situl de la Vitănești, așezare gumelnițeană de tip tell, dezvăluie mai multe nuclee de locuire eneolitică.

Așezarea arheologică de la Vitănești a fost descoperită în urmă cu 25 de ani de câțiva alexăndreni. Aceasta este importantă nu doar pentru cultura românească, în general, ci și pentru întreg sud-estul Europei, conform arheologilor, pentru că aici s-au descoperit ceramică de bună calitate, unelte de piatră cioplită sau șfefuită, os ori corn.

Oamenii trăiau pe aceste meleaguri în urmă cu 6000 de ani

Situl de la Vitănești a inspirat chiar și un cuplu de artiști din Teleorman care și-au creat un stil de viață din a reproduce obiecte din ceramică de Gumelnița și Cucuteni.

Săpăturile arheologice de la Vitănești Măgurice au scos la iveală faptul că oamenii care ocupau, acum 6.000 de ani, acele pământuri se ocupau cu prelucrarea lemnului, a pieilor de animale sau a osului.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *